Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Arama sonuçlarınız

1. K

Ambalaj Beyanında Ambalaj Türleri

AKY Ek1 Aşağıdaki örnekler “ambalaj” olarak kabul edilirler. Aşağıdaki örnekler “ambalaj” değildir. CD kutusuna sarılmış streç film Tek kullanımlık tabak ve bardaklar Satış yerlerinde doldurularak kullanılan yapışkan film, sandviç torbaları, alüminyum folyo ve benzeri malzemeler Hazır...
  2. K

Lisansı olmayan ihracat firmasına atık gönderme nasıl yapılır?

tehlikesiz veya ambalaj atığını ihraç ettiğiniz zaman ambalaj bilgi sisteminde veya kütle denge sisteminde "ihracat" seçenekleri bulunmaktadır ve bundan dolayı beyan yapabilirsiniz. İhracat ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sitesinde bilgiler yer almaktadır. Ayrıca Atık Yönetimi...
  3. K

Geri ödeme belgesi yerinde inceleme raporu nasıl hazırlanır?

(1) Atıksu altyapı tesisi yönetimleri, EK-1’de yer alan geri ödeme belgesini alabilmek için; aşağıda belirtilen koşulları sağlar ve istenen bilgi, belge ve dokümanları temin etmek suretiyle il çevre ve şehircilik müdürlüklerine başvururlar. Noksansız olan başvuru dosyaları, geri ödeme belgesinin...
  4. K

EAYP kimler hazırlayabilir?

EAYP'nin açılım Endüstriyel Atık Yönetim Planı'dır. Çevre mühendisi ya da çevre görevlisi hazırlamak zorunda değildir. Firmadan herhangi bir kişi bu evrakı hazırlayabilir. 1. Yıl: 01.09.2021 - 01.09.2022 2. Yıl: 01.09.2022 - 01.09.2023 3. Yıl: 01.09.2023 - 01.09.2024
  5. K

Ambalaj bilgi sistemi dikkat edilmesi gerekenler?

MADDE 13 – (1) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, ayrı biriktirmek ve belediyelerce belirlenen şekilde belediyenin toplama sistemine veya atık getirme merkezlerine vermekle yükümlüdür. Ancak çevre...
  6. K

Düzenli Depolama Sahalarında Oluşan Kokular İçin Ne Yapılmalı?

Koku ile alakalı ölçüm değil ancak kokunun sebebinin gaz çıkışları olması sebebiyle bununla alakalı periyodik olarak baca gazı ölçümleri yapılıyor. Ölçümlerde hatırladığım kadarıyla metan, oksijen, karbon monoksit ve hidrojen sülfür ölçümleri.
  7. K

Endüstriyel Atık Yönetim Planı İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

1) Yönetmeliğe uygun tehlikeli ve tehlikesiz atık geçici depolama sahalarının yapılması. Yangın tüpü, absorban madde, sızıntıları önlemek için tava, kör kuyu vs. olması, 2) Tehlikeli atık zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırılması, 3) Üretim içerisinde atık ayrımı için yeterli atık kovası...
  8. K

Endüstriyel atıksu arıtma tesisinde koku oluştu Ne Yapılmalı?

- Atık su arıtma tesislerinde bir sorun olunca değil, düzenli ve hesaba göre çamur çekilmelidir. - Atık su türüne göre koku kaçınılmaz bir durum olabilir. - Kokuyu bakterilerle gidermek mümkündür. Tüm Türkiye'de özellikle terfi merkezlerinde koku gideriminde bakterilerden yararlanılır ama o çok...
  9. K

Çevre Görevlisi Belgem Aktif mi Nasıl Öğrenebilirim?

1) EÇBS Giriş adresinden bilgilerinizle giriş yapın. 2) Ana sayfada "Yeterlik Uygulaması (Çevre Görevlisi İşlemleri)" ne tıklayın ve şahıs olarak giriş yapın. 3) Açılan sayfada soldaki menüden "Kullanıcı İşlemleri" altında bulunan "Kişisel Bilgiler" e tıklayın. Daha sonra "Çalıştığı...
  10. K

Kimyasal arıtmada çamur yüzeye çıkıyor bunun nedeni nedir?

*Dozaj miktarı hatalı olabilir. *Çamur pompası yetersiz olabilir. *Çökelme tankında pompanın alamadığı noktalarda çamur birikimi olabilir.
  11. K

Çevresel Acil Durum Prosedürü Nasıl Olmalı?

Acil Durum Prosedürü; tesis, kurum veya kuruluşu etkileyecek acil durumları tespit etmek, acil durum hazırlıklarını tanımlamak ve acil durumların yönetimine ilişkin kuralları belirlemek için oluşturulur. Acil durum kapsamına giren olaylar aşağıda yer almaktadır; - Yangın - Deprem - Patlama -...
  12. K

Kapsam dışı depoda tehlikesiz atıklarıın bildirimi nasıl yapılır?

Depoda malzemeler mi depolanıyor yoksa başka bir işlem yapılıyor mu? Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında malzeme depolanması için kullanılan yerlerin sıfır atık sistemini kurup, sıfır atık belgesi alınması zorunluluğu bulunmamaktadır. Depoda oluşan kağıt,karton, plastik ve benzeri atıklar...
  13. K

Tıbbi ve Tehlikeli Atık Raporu için ne yapmalıyız?

Bağlı olduğunuz İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvuru yapılması gerekiyor. Sonra denetim gerçekleşiyor, denetim sonrasın da İl çevre bu raporu hazırlıyor. Tıbbi Atık değerlendirme başvuru formu olarak bulabilirsiniz , bütün atık türlerini kapsar şekilde gerçekleşiyor denetim.
  14. K

Yağlı borular, kablolar hangi atık kodu ile çıkış yapılmalı?

Tesisiniz de oluşan yağlı boru ve kablolarına 17 04 10* atık kodu uygun olabilir, 15 02 02* atık kodu tesisinizde bakım/onarımdan vb. durumlardan kaynaklı personellerin kullandığı bez, eldiven, kıyafet, üstüpü vb. ürünlere yağ gibi kimyasalların bulaşması sonucu oluşmaktadır. Yukarıda yazan 15...
  15. K

Tesis yıkaması sonucu oluşabilecek atık suyun bertarafı nasıl yapılır?

Oluşan atıksu endüstriyel nitelikli atıksu olup, isterseniz tankta isterseniz fosseptikte biriktirin, ilgili belediyeye ait vidanjörler bu atık suyunu çekip belediyeye ait kanalizasyon sistemine deşarj etmek istemez.(Atıksuyunuz evsel nitelikli olmadığından dolayı) Bundan dolayı siz atık...
  16. K

20'li kodlar tam olarak ne ifade ediyor?

Atık kodu belirlerken öncelikle atığın çıktığı bölüme bakmalısınız. Eğer plastik atığınız üretimden kaynaklanıyorsa sizin yaptığınız üretim prosesi Atık YÖnetimi Yönetmeliği'nin hangi başlığı altında ona bakınız. Dolasıyla hemen 20'li kodu seçmeyiniz. Ayrıca bu bir ambalaj atığı ise mutlaka...
  17. K

Tehlikeli Maddelerin Karayollarında Taşınması Hakkında

(12) Kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere TMGDK’larda ve işletmelerde 2263.06 SGK meslek kodu ile istihdam edilen TMGD’ler 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa ve 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci...
  18. K

Tat ve gdt firmalarında faturalar

4 veya 5 sene önce İl çevre müdürlükleri toplama ayırma ve geri kazanım tesislerine fatura kontrolü için bir denetim yapmaya başlamışlardı ve bu fatura kontrolleri sürmektedir. Bazı firmalar hurda ibaresini çok sık kullanıyorlar. Örnek vermek gerekirse; hurda plastik... Bu tür ifadelerden dolayı...
  19. K

VOC değerinin düşürülmesi için neler yapılır?

Uçucu Organik Bileşik (VOC) örneklemeleri genellikle proses bacalarında yapılır. Yakılan yakıt ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Proseste kullanılan kimyasallardan ve ürünün yapısınından ayrıca yüksek sıcaklıktaki reaksiyon koşullarından dolayı VOC çıkar. dolayısı ile yapılması gerekenin...